top of page

Gietproces

Hoe wordt een bronzen beeld gemaakt?

 

Men giet meestal volgens de “verloren was-methode”, ook wel bekend als ‘cire perdu’.

De kunstenaar maakt van was een beeld.  

De zeven-stappen van het Gietproces

 

Siliconen mal

Van dit was-model of ander materiaal (klei, hout etc ) wordt een siliconen rubbermal gemaakt.

​Was-model

Van deze rubbermal wordt weer een wasmodel gemaakt. ‘Kluit’ Van het was-model wordt een gietmal gemaakt. Er wordt gekeken wat de beste positie is om het was-model aan te gieten. Dit wordt bepaald door te kijken in welke positie het brons later het eenvoudigst kan doorstromen en de lucht het snelst weg kan. Hierbij moet er tevens goed op de details van het was-model worden gelet want geen enkel detail mag verloren gaan.
 

Deze kluit is gemaakt van een mengsel van gips, gravel en water(samen wordt dit een vuurvaste substantie). In eerste instantie is deze substantie nog vloeibaar, hierdoor kan het materiaal goed het detail van het was-model bewaren doordat het perfect in alle hoeken en gaten gewerkt kan worden. Door het gips wordt de substantie steeds harder en wordt de ‘kluit’ gecreëerd. Van deze rubbermal wordt weer een wasmodel gemaakt. ‘Kluit’ Van het was-model wordt een gietmal gemaakt.

 
Aangiet- en ontluchtingskanalen

 

Nu het was-model in de juiste positie staat worden er van was gietkanalen, ontluchtingskanalen en de aangietbeker aan het beeld gemaakt. Gietmal Als alle kanalen goed zijn bevestigd wordt er een extra vuurvast omhulsel van gips, gravel en water gemaakt . Wanneer dit omhulsel is uitgehard is de gietmal klaar.                                                                                                                                                  

 

 
 
Uitstoken 

De volgende stap is het uitstoken van de gietmal. Dit gebeurt in een kleine stenen oven waar de gietmal bij een temperatuur van zo'n 800-graden een dag of drie verblijft. Tijdens dit verblijf moet alle was uit de mal gestookt worden, wat de naam ‘verloren was methode’ ofwel ‘cire perdu’ verklaart en moeten alle   gassen die zich ophopen in de mal verbranden en moet ook het water verdampen.

 
 
Gieten

Nu de mal helemaal uitgestookt is, is deze klaar om gegoten te worden. De temperatuur van het gesmolten brons ligt rond de 1200 graden.

 
 
 
 
 
Afwerken

Wanneer het bronzen beeld voldoende is afgekoeld, wordt de mal kapot geslagen om daarna aan de afwerking te beginnen. Eerst het grove werk, zoals het afzagen van de aangiet- en ontluchtingskanalen en daarna het fijnere werk. Hiervoor wordt er gereedschap gebruikt variërend van een freesmachine tot een beitel tot een stukje schuurpapier.

 
 
 
 
Patineren

Wanneer het bronzen beeld ‘glad’ is wordt er begonnen met het kleuren ofwel patineren. Het bronzen beeld wordt verhit en vervolgens met een kwastje bewerkt met een mengsel van veel water en een beetje salpeterzuur. Als het bronzen beeld na een tijdje weer redelijk is afgekoeld, wordt het beeld in de was gezet. Afhankelijk van het soort salpeterzuur en soort was, krijgt het beeld zijn definitieve kleur.

0. Broodjes brons.jpg
3. Aangiet en ontluchtingskanalen .jpg
4. Uitstookoven 1.jpg
5. Brons gieten.JPG
6. Afwerken na het gieten.jpg
7. Patineren.JPG
bottom of page